Häihin bändin riveissä

Tällä viikolla olen päässyt osallistumaan välillisesti erään toisen parin häiden suunnitteluun. Soitan ja laulan isossa yhtyeessä, ja kitaristimme sisko on menossa keväällä naimisiin. Vaikka meillä onkin jo vuosien kokemus yhdessä soittamisesta, nämä ovat itseasiassa ensimmäiset häämme. Ajattelinkin avata teille, miten lähdimme rakentamaan biisilistaa kitaristimme siskon häihin. Moni näistä biiseistä soi varmasti myös minun ja sulhaseni häissä, joten sikälikin oli kiva päästä pohdiskelemaan näitä.

Yhtyeemme on tosiaan keskivertobändiä isompi, ja siten myöskin ohjelmistomme on poikkeaa joltain osin monen cover-bändin setistä. Olemme halunneet soittaa juuri meille sopivia biisejä, joissa pääsemme esimerkiksi hyödyntämään stemmalaulutaitojamme. Sen takia tähän hääbiisilistaan on pitänyt lähteä kalastelemaan biisejä vähän eri suunnalta kuin missä yleensä viihdymme. Mutta uskon, että tästä voi parhaillaan tulla erittäin hulvaton, räjähtävä ja viihdyttävä setti!

Suomessa monet hääbändit omaavat rautaisen ammattitaidon ja tietävät todella tarkkaan, mikä tätä kansaa liikuttaa. En usko Levottoman Tuhkimon pyörivän modernien parien Spotify-listoilla, mutta yön pimeinä tunteina sanat kumpuavat monenkin sielun sopukoista, ja biisi johtaa parhaimmillaan mainioon yhteislauluun ja kunnon tamppaamiseen. Samalla tavalla toimivat Jäätelökesä, Hengaillaan, R-A-K-A-S… Pakko myöntää, että näiden biisien toimimiselle on syynsä! (Itse olen veivannut näitä monissa bändeissä lukioikäisestä lähtien, joten omaan korvaani nämä ovat vähän kuluneita.)

Palanen tätä maailmaa ja perinteistä tanssimusiikkia oli jotain, mitä oli yksinkertaisesti otettava mukaan suunnittelemaamme settiin. Se virittää ihmiset myötämieliseksi yhtyettä kohtaan ja saa jalan vispaamaan. Koko ilta (oikeastaan ehkä maksimissaan viidesosa) ei kuitenkaan kulu näissä merkeissä, sillä hääparilla oli pari suosikkiartistia, joiden tuotantoa tulee olemaan mukana kevään setissämme. Lisäksi vieraat ovat pääasiassa nuoria, joten mukana on paljon ysäri- ja 00-musaa. Tämän lisäksi mukana on muutamia isoja hittejä eri vuosikymmeneltä, jotka olivat ohjelmistossamme jo aiemmin.

Lopputulos sisältää biisejä esimerkiksi seuraavilta artisteilta: Beatles, Elvis, Michael Jackson, Prince, Spice Girls, Backstreet Boys, Nylon Beat, Shakira, Queen, Kaika Koo, Ed Sheeran, Bruno Mars… Katsotaan, jos jokin Britneynkin biisi istahtaisi kuvioon! Saisiko tämä setti sinut tanssilattialle?

Yksi salainen toiveeni on, että pääsisin bändini kanssa soittamaan joihinkin häihin, joissa tavoite ei olisikaan saada ihmisiä tanssilattialle. Se asettaa jotenkin tylyt mittarit sille, onko ilta onnistunut vai ei, vaikka musiikista voi nauttia kovin monin tavoin! Muusikkona minusta olisi täysin fine saada toimeksianto, jossa sanottaisiin: ”Haluamme kevyttä tunnelmointia, joka ei jyrää keskusteluja, mutta antaa hiljaisemmille vieraille mahdollisuuden keskittyä esitykseen sen sijaan, että he tuntevat velvollisuudekseen viihdyttää vierustovereita.” Tämä mahdollistaisi myös laajemman tunnekirjon esiintuomisen vapautuneesta riemusta herkkään iloon ja kiitollisuuteen toisen olemassaolosta. Ehkä joku päivä!

 

T. K

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s