Muutos suunnitelmiin!? Intiimi hääjuhla ja kilistelyilta kavereille?

Muistan hiljattain lukeneeni postauksen, jossa kirjoittaja pohti, missä kohtaa hääsuunnittelua on vielä fiksua muuttaa mieltään isojen kysymysten, kuten juhlapäivän, suhteen. Siinä kohtaa mielessäni taisi vilahtaa ajatus, että itselleni tuskin kävisi niin. Noh, never say never! Sain jostain syystä perjantaiyönä idean, joka jäi pyörimään mieleeni niin sitkeästi, että valvoin ainakin viiteen asti. Saattoi olla, että seuraavana päivänä tiedossa olleet meillä järjestetyt pikkujoulut loivat mielikuvan rennosta illanvietosta, joka johti mielikuvaan rennoista kihlajaisista, joka johti mielikuvaan… (Fanfaareja, kiitos!)

Intiimeistä pienen porukan häistä ja suuremmalle kaverijoukolle myöhemmin järjestettävistä iltabailuista!

Itselleni tämä tuntuu mielekkäältä visiolta kahdesta syystä: 1) vieraslista 2) budjetti. Nämä molemmat tuntuvat paisuvan kuin pullataikina: tuntuu mahdottomalta katkaista laajan ystäväjoukon ja budjettia paisuttavien ruokittavien ja juotettavien suiden yhteys. Mutta mitä jos ruokkisimme perinteiseen tyyliin vain perheen ja pienemmän ystäväjoukon? Mitä jos ihanat työkaverit ja muut henkilöt, jotka eivät tällä hetkellä tunnu mahtuvan mukaan, liittyisivät seuraamme syksymmällä nauttimaan rennoissa merkeissä kuohuvaa, kakkua ja vaikka ihan vaan sipsejä sen kunniaksi, että olemme pysyneet onnistuneesti muutaman kuukauden naimisissa?

alcohol-background-beverage-1446320

Tätä idean syntymistä pohjusti poikaystäväni viime viikolla tekemä laskelma hääbudjetista, joka päättyi järkyttävään 16 000 euron suuruiseen summaan. Olin ajatellut olevani realisti, ja tiennyt jo entuudestaan, että 10 000 euroa ei tule riittämään, mutta ehkä saisimme isohkojen häidemme kustannukset kuitattua 12 000 eurolla. Tällöin kahdessa vuodessa pitäisi kuukausittain säästää 250 € euroa per nenä -melko realistinen suunnitelma siis.

No, 16 000 euroa onkin sitten jo erilainen laskelma. Kuukausittain pitäisi säästää noin 330 €, mikä ei kuulosta paljolta, mutta toisaalta, olisi kiva voida ostaa esimerkiksi uudet silmälasit tai huonekaluja. Ero ei ole suuri, mutta se vähentää mahdollisuuksia reagoida vaikkapa yllättäviin lääkekuluihin tai rikkoutuneisiin kodinkoneisiin (toki silloin raha olisi mukavasti jo säästössä, sitä ei vaan enää voisi käyttää alkuperäiseen häätarkoitukseen).

16 tonnilla saa ostettua auton käteisellä. 16 tonnia on monesti riittävä pääoma asunnon ostamiseen. 16 tonnia sijoitettuna olisi korkoa korolle -ilmiön ansiosta melko mukava potti sitten, kun olisimme eläkkeellä. Ikävä kyllä ystäväni, jolla oli saman suuruiset häät kuin meillä on suunnitelmissa, arvioi lystiin kuluneen 15 000 euroa. Tämä tuntui vahvistavan, että 16 tuhannen euron laskelma ei ole ollenkaan tuulesta temmattu.

Tämä summa johtuu tietenkin suuresta vierasmäärästä. Rankalla karsinnallakin se tuntuu pyörivän sadassa, mutta 120 on koko ajan tuntunut realistisemmalta vaihtoehdolta. Jos yhden henkilön ruokkimiseen ja juottamiseen menisi vaikkapa se 80 euroa, ollaan tällä määrällä jo vajaassa kymppitonnissa (tarkalleen 9 600 eurossa). Tähän päälle vielä kuvaaja, juhlavaatteet ja monta muuta asiaa. Jos vierasmäärä olisi vaikkapa 70, tulisi ruoka- ja juomakuluksi 5 600 euroa. Tähän päälle nuo muut noin 6 tonnin kulut, ja olisimme about alkuperäisessä 12 000 euron budjetissamme. Jos olettaisin kaveri-illan järjestämisen maksavan vaikka tonnin tulisi molempien bileiden kustannukseksi sellaiset 13 000 euroa, mikä on yhä paljon mutta kuitenkin vähemmän kuin tuo 16 000 euroa.

Onko tonni kaveribileistä sitten realistinen budjetti? Tähän vaikuttaa merkittävästi se, että työpaikaltani Helsinkin keskustassa on mahdollista saada ilmaiseksi käyttöön iso tila, johon mahtuu ainakin sata ihmistä, ja jossa on paljon sohvia ja keittiö. Jos olen siis samassa paikassa töissä yhä puolentoista vuoden päästä, tämä tulisi ehdottomasti käyttöön. Alkuun jotain kuohuvaa maljojen nostamista varten ja loppuilta boolin ja muiden Viron vahvistusten voimin. Spotify tai minun bändini soimaan, lautapelejä pöytiin ja illan mittaa tarjolle tarpeen vaatiessa vaikka itse leivotut kakut. Aika helpolla saisin varmasti sisaruksilta ja vanhemmilta haalittuja jouluvaloja, joita voisi laittaa isoihin maljakoihin koristeeksi. Tavoitteena ainoastaan rento tunnelma ja mahdollisuus kutsua (Facebookin välityksellä 😀 ) ihan kaikki mieleen juolahtavat kaverit aveceineen paikalle!

cake-chocolate-chocolate-cake-132694

blur-blurred-background-bokeh-754262

Aiemmassa niin sanotussa normaalissa hääjuhlavisiossa olisin joutunut esimerkiksi pohdiskelemaan, että jättäisinkö yhdestä kaveriporukastani pois yhden, jonka kanssa en ole ihan niin läheinen, ja joka ikään kuin velvollisuudesta kutsuttuna veisi jonkun muun paikan. Tässä kilistelyvisiossa on ehdottomasti tilaa ihan kaikille meidän elämäämme enemmän tai vähemmän kuuluneille henkilöille! Yhdessä vietetyn ajan määrä ei mielestäni suoraan määrittele ystävyyssuhteen laatua, ja joitakin ihmisiä muistelee suurella lämmöllä, vaikka joka vuosi ei nähtäisikään.

Kysäisin jo pikkujouluilemaan tulleilta läheisiltä ystäviltäni, että olisiko heistä outoa tulla kaksiin juhliimme, ja eivät nuo ainakaan vastustaneet 😀 Kihlattu ei ole vielä täysin vakuuttunut tästä ideasta, mutta toivottavasti olen tässä onnistunut avaamaan sitä sen verran selkeästi, että tämä voisi olla oikeasti ihan vaihtoehto!

Entäs se virallinen hääjuhla sitten? Jotenkin koen, että tämä järjestely lieventäisi paineita senkin suhteen. Intiimimmän tilaisuuden ei tarvitse yltyä reiveiksi eikä illan onnistumista määrittelisi se, miten pitkään tamppaus jatkuisi. Saisi ikään kuin luvan kanssa rauhoittua keskustelemaan paikalle tulleiden ihmisten kanssa. Rauhallista nautiskelua kauniista päivästä, jonka ei tarvitsisi olla sekä herkkä, tunnelmallinen että vuoden riehakkain krebausilta.

Saapa nähdä, mihin suuntaan tämä kehittyy! Itse tunnen tästä visiosta pientä kutkuttavaa innostusta, mutta jos jostain saisimme hyvän tarjouksen isojen normihäiden järjestämisestä, se lienee yhä ykkösvaihtoehtonne.

Miltä tällainen järjestely teistä kuulostaisi?

 

T. K

Kuvat Pexelsistä, kuvaajina:

rawpixel.com, Alexander Dummer & Dzenina Lukac

 

2 vastausta artikkeliin “Muutos suunnitelmiin!? Intiimi hääjuhla ja kilistelyilta kavereille?

 1. Meillä juhlitaan häitä kahdessa osassa, joskin juuri eri päin kuin teillä. Me pidämme ensin juhlat, joissa mukana ovat perhe ja kaverit ja joissa virallinen vihkiminenkin hoidetaan. Viikkoa myöhemmin juhlitaan sitten sukujen kesken. Meillä tavoitteena ei ole rahansäästö, sillä kalliimmaksi kaksien juhlien pitäminen tulee. Näin kuitenkin saamme kanssamme juhlimaan kaikki rakkaat ihmiset eikä vieraslistan rajaamisesta muodostunut painajaista. Eli kyllä mahdollisuuksia on monia! 🙂

  Tykkää

  1. Moi Iira! Heh olet kyllä varmaan oikeassa siitä, ettei kaksien juhlien järjestäminen takaa säästöjä! Mutta vaikka tähän tuli rahajuttuja purettuakin, idea tässä haaveessa olisi juuri tuo mahdollisuus saada kaikki rakkaat ihmiset paikalle ❤ Ilman tylsästä arkirealismista johtuvia rajauksia… Mutta mukavaa, että olette tehneet vähän erilaisen suunnitelman, ehkä se kannustaa muitakin harkitsemaan erilaisia vaihtoehtoja! Meillä sulhanen ei tästä hirveästi innostunut, mutta minusta kaksissa juhlissa olisi kaksin verroin syitä juhlia eli molempi parempi! 🙂

   P.S. Maltan tuskin odottaa, miltä teidän häät näyttävät! Väri-iloittelu kuulostaa aivan mahtavalta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s