Hääbudjettihahmotelma

Hei taas!

Täällä mahdollisesti säännöllisesti vierailevat lienevät huomanneet, että olen viettänyt joululomani lähes yksinomaa hääsuunnittelun parissa. Hupsis! Toisaalta, ei haittaa yhtään. Tämä on ollut oikein hauskaa ja sen lisäksi vielä varmasti hyödyllistä.

Hiljattain valmistuneen tehtävälistan lisäksi meillä on nyt nimittäin hahmotelma hääbudjetista. En tosin tiedä, on budjetti paras sana kuvaamaan tätä, sillä silloin meillä pitäisi olla tiedossa tarkka rahasumma, jonka perusteella valita, miten paljon rahaa voi käyttää mihinkin. Tämä hahmotelma on pikemminkin katsaus siitä, mitä häihin liittyvät asiat meidän vierasmäärällämme nyt ylipäätänsä tuppaavat maksamaan. Excelissäni on markkinahintasarakkeen lisäksi vielä sarakkeet

  • kunnon budjetoinnille eli tarkentuvalle näkemyksellemme siitä, mitä asiat tulevat meidän tapauksessamme maksamaan ja mitä sen perusteella voi budjetoida muihin hankintoihin
  • kuluille eli palveluntarjoajien kanssa sovituille toteutuville hinnoille ja toteutuneille ostoksille
  • säästetty tähän mennessä
  • saatu myydessä tai lahjoina

Mutta koska nämä tulevat täyttymään vasta pitkän ajan kuluttua, nostin tähän esiin vain tämän markkinahintakatsauksen. Tässä apuna käytin tätä ja tätä blogipostausta sekä tätä listausta.

Jos tämä ei kerran ole meidän supertarkka ja hypervirallinen budjettimme, mitä hyötyä tästä sitten on? No, itse koen, että se auttaa hyvin hahmottamaan, miten intensiivisesti meidän tulee säästää. Tämän myötä myös tunnistamme hyvän diilin, jos sellainen sattuu osumaan kohdalle. On pelkästään positiivista, jos satumme säästämään ”liikaa”. Laitetaan ylijäämärahat sitten vaikka sijoituksiin tai matkakassaan. Näin hintavia häitä emme siis missään nimessä tavoittele, mutta jos tähän kuitenkin päädytään, taloutemme ei siihen kaatuisi. Ja mainittakoon tässä kohtaa, että emme ole pyytäneet vanhemmiltamme rahaa. Uskon saavani vanhemmiltani kuitenkin paljon apua, kuten vaikka pakettiauton lainaan ja muuta sellaista.

pexels-photo-893895
Kuva rawpixel.com

Kuten tehtävälistauksenkin kanssa, tämä on muokattu nimenomaan meidän tarpeisiimme sopivaksi eikä tätä voi sellaisenaan monistaa kaikkiin häihin. Esimerkiksi kaasoihin liittyvät kulut ovat vielä aivan kysymysmerkki, koska en tiedä kaasojeni määrää enkä myöskään sitä, haluammeko heille yhteneväiset mekot tms. En tosin usko, että koemme sitä tarpeelliseksi, mutta katsotaan, miten tilanne etenee! Noille riveille saattaa siis hyvinkin ilmaantua vielä lukuja. Lisäksi esimerkiksi hääautoa meille ei tule, sillä meidät vihitään juhlapaikalla.

Nyt kun tämä pohjustus on kirjoitettu, taitaa olla paikallaan kertoa, minkälaiseen summaan päädyimme. Oikeastaan summia on kaksi: itse juhlien järjestämisen kustannukset ja koko häähässäkkään liittyvät kustannukset. Juhlien järjestämisen arvioidut kulut näyttävät tällä hetkellä olevan vajaa 15 100 euroa. Puoli vuotta sitten olisin pyörtynyt tuon summan kuultuani tähän paikkaan, mutta ilmeisesti ystäväni suunnilleen saman kokoiset häät maksoivat juuri tuon verran, joten sen kuullessani sain ensimmäisen reality-checkini.

Entäs se toinen summa, koko häähässäkkä? Vajaa 21 800 euroa. Hmm, onpa vaikea keksiä, mitä tähän sanoisi! Häämatkan summa voi vielä hyvinkin muuttua, mutta tuon verran näyttäisi maksavan, jos vaikka lähtisi kahdeksi viikoksi Dominikaaniseen tasavaltaan hieman mukavampaan hotelliin. En tiedä, onko tämä ollenkaan sitä mitä haluamme, mutta koska kyseessä on markkinakatsaus, mennään tällä. Mutta häämatkan kohdalla voi varmasti selvitä paljon halvemmallakin ja pienemmällä hiilijalanjäljellä! Sormuksesta sanoisin, että haluan sen tuntuvan todella omalta ja olevan laadukas. Se voi hyvinkin maksaa tuon verran tai sitten vähemmän, mutta haluan olla varma siitä, että kivet ovat ensiluokkaisia ja niin kaukana veritimanteista kuin vain mahdollista. Saattaa kuitenkin olla, että panostamme näihin vasta vaikka vuosi häiden jälkeen. Katsellaan!

Itse hääjuhlan budjettiin vaikuttaa paljon se, että haluamme ruoan olevan hieman spesiaalimpaa. Esimerkiksi kasvispyöryköitä tai pizzaa tarjoilisi rennon kodikkaissa häissä varmasti hyvinkin edullisesti, mutta meille arjesta poikkeava ruoka tuo juhlan tuntua. Lisäksi on käynyt ilmi, että emme tule säästämään pitämällä häitämme vaikka työväentalossa, vaan kaipaamme ympäristöä, jossa mitään ei tarvitse piilottaa koristeiden alle. Näyttää selvältä, että näillä spekseillä tilan ja koko menun kustannukset iltapaloineen tulee olemaan noin 10 000 euroa. Jos kyseessä on ravintolaympäristö, tarjoamme vieraille neljä annosta alkoholia ja loput juomat kaikki ostavat itse baarista. Omien juomien paikassa kulu tulee olemaan sama, mutta illankin alkoholit ovat meidän tarjoamiamme. Minusta tämä ei kuulosta mitenkään överiluksukselta, mutta meidän vierasmäärällämme, joka on siis 110-120, jo näistä perusasioista näyttää tulevan melko korkeat kustannukset.

Markkinahinta
Perussetti 9 500
Tila
Ruoka
Alkoholi
Vihkijä 280
Vieraiden kuljetus?
Muu ruoka
Iltapala? 50
Herkkupöytä?
Kutsut
Kutsukortti 50
Kirjekuoret 50
Postimerkit 50
Kiitoskortit 50
Ulkonäkö
Morsiamen puku 1500
Sulhasen puku 800
Morsiamen kengät 100
Sulhasen kengät 100
Parturi 30
Meikki 100
Kampaaja 100
Kaasojen kampaukset?
Kaasojen pukeutuminen?
Bestmanin pukeutuminen
Alusvaatteet 100
Sateenvarjot 20
Muu
Kukat
Morsiuskimppu 150
Vieheet 50
Kaasot 50
Pöytäkoristeet 50
Morsiustyttö?
Ostettavat palvelut
Valokuvaus 1000
Video?
Bändin tarpeet 500
Koristeet
Vihkipaikka 60
Pöytähärpäkkeet 60
Vieraskirja 20
Hääyö 200
Vessakorit 20
Kiitoslahjat apulaisille 50
Palkinnot?
YHTEENSÄ 15090
Ei juhlan budjetissa
Häämatka 4000
Sormus? 2000
Sulhon huomenlahja 400
Kihlajaiskuvat 100
Avioehto 200
YHTEENSÄ 21790

Mitäs muuta täältä löytyy? Omaa silmääni miellyttävät hääpuvut näyttävät maksavan jotain tonnin ja 1 500 euron väliltä, ja olen henkisesti varautunut maksamaan sen verran. Saahan sen kuitenkin myytyä eteenpäin! Mutta toki on kiva, jos unelmieni puku sattuisi olemaan vaikka alennuksessa. Sitten taas kenkiin ja alusvaatteisiin menevät summat eivät kovinkaan paljoa huoleta: niille löytyy varmasti käyttöä tulevaisuudessakin. Valokuvauksen toivon saavani tutultani hieman edullisemmin. Tässä on kuitenkin pikku ongelma: haluaisin tutustua hänen tyyliinsä kihlajaiskuviemme kautta, mutta olisi kiva saada niihin vähän vihreämpää luontoa mukaan. Tämä tarkoittaisi kevättä, ja jos tyyli ei miellyttäisikään, onkohan muut valokuvaajat jo ehditty varata? Olimme kuitenkin sulhasen kanssa yhtä mieltä siitä, että vaikka huippukuvaajien kädenjälki ja ammattitaito upeaa onkin, emme mitenkään voi maksaa siitä kahta tonnia.

Tämän postauksen myötä olen saanut paljon ideoita tuleviin postauksiin, kuten esim. mitä meille ei tule -listaus ja perinteinen pihistys ja panostus -katsaus. Niistä kuitenkin lisää ensi vuonna! Kiitos kuluneesta syksystä, ihanaa häävuotta kaikille vuoden 2019 hääpareille ja mukavaa juhlailtaa kaikille!

T. K

P.S. Jos unohdin tästä katsauksesta jotain oleellista, niin sanokaa ihmeessä, jotta osaamme varautua siihenkin kuluerään! 🙂 Ja kuten tästäkin postauksesta selkeästi käy ilmi, visioni intiimistä hääjuhlasta ja isoista kaveribileistä ei ole saanut kannatusta… Noh, kivaa on tämäkin! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s